Kako naj poiščem usposobljenega astrologa ali vedeževalca ?

small_talk

Usposobljen astrolog ali vedeževalec, ki stoji za svojim delom, se bo predstavil s polnim imenom, priimkom, naslovom in ostalimi podatki.

V medijih je veliko ponudbe in reklam, kjer se astrologi in vedeževalci predstavljajo s pseudonimi. Skrivanje pod pseudonimom omogoča nesprejemanje odgovornosti za svoje delo in je običajno pokazatelj nestrokovnosti.

V Sloveniji se je zaradi linij 090 v zadnjih 15 letih izredno povečalo število tako imenovanih astrologov in vedeževalcev. To so dobičkonosne linije, ki pogosto delujejo izključno po sistemu profita in ne kvalitete. Ker linija omogoča anonimnost, se tu skrije veliko neprofesionalnega kadra.

Zahtevajte, da vam jasno pove, kje in na kakšen način je pridobil izkušnje.

Marsikateri astrolog ali vedeževalec začetnik je zelo samozavesten. Prebere knjigo ali dve, morda obišče kakšen tečaj in že sprejema stranke ter svetuje.

V Sloveniji je že kar nekaj astroloških šol, kjer študij poteka vsaj tri leta. Na študiju se pridobi osnovna izobrazba, potem je potrebno pridobiti še kar nekaj prakse. Včasih smo govorili, da je potrebno približno 7 let intenzivnega dela, da postaneš astrolog.

Vedeževalci nimajo razen tečajev nobenega študija in jim zato pogosto primanjkuje osnove etike in psihologije ravnanja s strankami. Ker njihovo delo temelji na intuiciji, se lahko hitro ujamejo v past ločevanja med subjektivnim in objektivnim. Sama sem izobraževala kar nekaj slovenskih vedeževalcev, zato se nasmehnem, ko berem navedena leta izkušenj. Ker je slovenski trg tako majhen, je zelo malo verjetno, da bi nekdo delal v Sloveniji 20, 30 ali celo 40 let in zanj še ne bi slišali. Dostikrat so to zgolj reklamne poteze.

Blatenje konkurence - za tem se pogosto skriva neznanje in osebna nezrelost, zato od takega svetovalca ne moremo pričakovati kvalitetnega dela s strankami.

Takšnih potez se pogosto poslužujejo tisti, ki želijo na hitro in na lahek način zaslužiti, kar je neprofesionalno in v nasprotju z etiko. Kdor stoji za svojim delom, ga konkurenca ne bo ogrožala v taki meri, da bi o njej govoril grdo.